Szkoła Podstawowa w Starym Brusie wzięła udział w konkursie organizowanym przez Dziennik Wschodni i Grupę Azoty Puławy pod tytułem: ,,Zielony wolontariat. Poczuj chemię do bycia eko” dotyczącym kształtowania postaw proekologicznych i prozdrowotnych. Nauczycielki Joanna Kołtun i Jolanta Giemza napisały projekt pt. ,,Żyj w zgodzie z naturą”. Spośród kilkudziesięciu szkół województwa lubelskiego nasza szkoła znalazła się w dwunastce najlepszych, dzięki czemu uzyskaliśmy dofinansowanie na realizację projektu.

W ramach działań projektowych odbyły się prelekcje dla uczniów dotyczące zdrowego odżywiania. Uczniowie zredagowali ulotkę pt. ,, Jak zdrowo się odżywiać”, która została przekazana rodzicom. Odbył się interesujący wykład z Panią dietetyk - Anną Byszuk połączony z prezentacją multimedialną i dyskusją, na którym uczniowie dowiedzieli się jak prawidłowo się odżywiać i prowadzić zdrowy styl życia oraz jaka dieta będzie najlepsza dla dzieci w wieku szkolnym. Pani dietetyk mówiła o tym, że tylko zdrowe nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczna pozwolą cieszyć się zgrabną sylwetką oraz zdrowiem. Zorganizowano wystawę zdrowej, ekologicznej żywności pt. ,,Co możemy znaleźć w naszych spiżarniach?”. Na wystawie znalazły się ekologiczne warzywa, owoce, soki, sałatki warzywne i grzyby. Wykonano wystawę prac plastycznych „ Żyj w zgodzie z naturą”, które narysowane były przez uczniów z klas V, VI i VII. W bibliotece szkolnej zorganizowano, także wystawę książek o zdrowym żywieniu. Jednym z założeń projektu było wykonanie ogródka ziołowo-warzywnego, który powstał w naszej sali biologicznej. W dniu 15 listopada w związku z projektem przeprowadzono konkurs dla uczniów szkoły podstawowej ,, Owocowo-jarzynowy zawrót głowy”, w czasie którego przygotowane zostały surówki, sałatki, tortille i soki. Zioła i warzywa z naszego ogródka wykorzystano przy przygotowywaniu sałatek i surówek. W tym przedsięwzięciu bardzo wspierali nas rodzice uczniów z klasy V. Tego dnia odwiedził nas Pan redaktor Dziennika Wschodniego – przeprowadził wywiady z uczniami, rodzicami i nauczycielami na temat realizacji projektu. Spotkanie zakończyło się degustacją zdrowych przekąsek. Informacje o realizacji naszego projektu można znaleźć na stronie internetowej Dziennika Wschodniego oraz w papierowej wersji tej gazety.

button